Huurtoeslag

Huurtoeslag is een bijdrage in de huurkosten. U vraagt het aan bij de Belastingdienst.

De Belastingdienst berekent de huurtoeslag over uw netto huurprijs plus een of meer van de volgende servicekosten (tot € 12 per onderdeel):

  • schoonmaakkosten voor gemeenschappelijke ruimten;
  • energiekosten voor gemeenschappelijke ruimten;
  • kosten voor de complexbeheerder;
  • kosten voor dienst- en recreatieruimten.


Bekijk uw rekenhuur

Veelgestelde vragen

Heb ik recht op huurtoeslag?

Dit hangt af van uw leeftijd, inkomen en woonsituatie.

Meer informatie bij de Belastingdienst

Hoeveel huurtoeslag kan ik krijgen?

Op de website van de Belastingdienst kunt u een proefberekening maken. Zo ziet u meteen of u huurtoeslag kunt krijgen en hoeveel.

Een proefberekening maken

Waar kan ik huurtoeslag aanvragen?

Dit doet u via de website van de Belastingdienst.

Direct huurtoeslag aanvragen

Krijg ik na de huurverhoging nog huurtoeslag?
Als u vóór het moment van de huurverhoging al huurtoeslag ontving, dan houdt u uw recht op huurtoeslag. Ook als de huur boven de grens voor huurtoeslag – dat is – stijgt.

U heeft nog geen huurtoeslag
Ontving u nog geen huurtoeslag en wilt u na 1 juli een nieuwe aanvraag doen? Dat kan alleen als uw huur lager is dan de huurtoeslaggrens van . Is uw rekenhuur – dat is de kale huur plus subsidiabele servicekosten – door de huurverhoging hoger dan ? En is uw inkomen daarna zodanig gedaald dat u huurtoeslag nodig heeft? Dan kunt u bij ons een bezwaarschrift indienen tegen de huurverhoging. U vraagt hiermee een huurverlaging aan tot aan de huurtoeslaggrens. Daarna kunt u dan alsnog huurtoeslag aanvragen en ontvangen.

Uw inkomen is gedaald en u wilt voor het eerst huurtoeslag aanvragen
Wie geeft het nieuwe huurbedrag aan de Belastingdienst door?

Wij geven uw nieuwe huurprijs door aan de Belastingdienst. Zij passen uw huurtoeslag niet direct aan. Dit gebeurt pas aan het einde van het jaar, bij de definitieve berekening. Wilt u uw huurtoeslag direct al wijzigen? Geef dan zelf uw huurprijswijziging door aan de Belastingdienst.

Wijzigingen doorgeven

Welk huurbedrag maak ik aan jullie over

Ook als u huurtoeslag ontvangt, betaalt u de (volledige) huur direct aan ons. De Belastingdienst maakt de huurtoeslag over op uw rekening.

Meer over uw huurbetalingen

Woon ik in een vrije sectorwoning?

Dit hangt af van de hoogte van de kale huurprijs die in uw huurcontract staat en de liberalisatiegrens op dat moment. Dit is een door de overheid vastgesteld bedrag dat de grens aangeeft tussen sociale en vrije sector huurwoningen.

Direct checken